info@odekerkenlogopedie.nl
Ma-Vr: 08:00 - 18:00

Tom hoort niet goed

Home » Tom hoort niet goed
Tom hoort niet goed
18 mei 2017
Roos van Krieken

Tom hoort niet goed en heeft regelmatig oorontsteking

Onderzoek
Na logopedisch onderzoek blijkt dat Tom open mondgedrag heeft. Hij heeft vaak een speen in zijn mond. Bij het slikken komt zijn tong tussen de tanden. Bij de volgende klanken ook: s/t/n/d/ Zijn tong- en mondmotoriek zijn erg slap. Moeder vertelt dat hij de laatste tijd veel minder eet. Tom ziet erg witjes en oogt futloos. Als ik in zijn mond kijk zie ik sterk vergrote keelamandelen. Ik besluit hem door te verwijzen naar de KNO-arts om de keelamandelen te laten bekijken en het gehoor te laten onderzoeken.

De KNO-arts ziet inderdaad vergrote keelamandelen maar besluit deze niet te verwijderen gezien zijn jonge leeftijd. Soms slinken keelamandelen vanzelf. Het trommelvlies ziet er ingetrokken uit, dat is erg pijnlijk en wijst op vocht achter de trommelvliezen. Hierdoor is zijn gehoor ook niet goed. Er wordt een afspraak gemaakt om buisjes in de trommelvliezen te plaatsen.

Tom krijgt 12 logopedische behandelingen. We werken aan: mondsluiting, versterken van lip- & tongspieren en goede slikbeweging. Ook leren we Tom, met hulp van zijn ouders, om geen speen meer te gebruiken.

Resultaat
om heeft geen oorpijn meer en hoort beter. De tong plaatst hij nu achter de tanden bij slikken en spreken. Hij heeft geen keelontsteking meer en zijn eetlust is teruggekeerd. Gelukkig heeft moeder nu weer een actieve, blije peuter. Zijn spraak- en taalontwikkeling kan nu positief verlopen.