info@odekerkenlogopedie.nl
Ma-Vr: 08:00 - 18:00

Tim spreekt onverstaanbaar

Home » Tim spreekt onverstaanbaar
Tim spreekt onverstaanbaar
18 mei 2017
Roos van Krieken

Specialiteit: Articulatieproblemen – Case: Tim spreekt onverstaanbaar – Datum: maart 2017

Tim spreekt onverstaanbaar

Klacht

Tim (3;10) is een vrolijke jongen die altijd wat te kletsen heeft. Zijn moeder geeft aan dat iedereen moeite heeft met het verstaan van de uitspraak van Tim. Hij draait volgens moeder letters om en spreekt sommige letters helemaal niet uit. Tim lijkt het niet in de gaten te hebben, al vindt hij het wel soms vervelend dat mensen hem niet kunnen verstaan.

Onderzoek

Na een articulatieonderzoek bij Tim te hebben afgenomen, komt de logopedist erachter dat Tim een fonologische articulatiestoornis heeft. De woorden in zijn vocabulaire zijn fout opgeslagen en moeten als het ware opnieuw geprogrammeerd worden. Tim zegt voor /t/ en /d/ standaard een /k/ en spreekt bij clusterklanken als bij /sp/of /kn/ nooit de eerste klank uit. Ook de /r/ is een moeilijke klank voor Tim en deze vervangt hij door een /j/.

 

Elke behandeling is een van de ouders van Tim aanwezig. Dat is fijn, want thuis moet er goed geoefend worden.

Tijdens de behandelingen leert Tim goed te luisteren naar de klanken, door heel veel woorden met een bepaalde klank versterkt aangeboden te krijgen. Na het luisteren wordt een klank per 1 à 2 behandelingen op een speelse manier geoefend. Er wordt gebruik gemaakt van klankgebaren en referentieplaatjes, zodat Tim de klanken goed leert kennen.

De klank wordt los geoefend en daarna op woord- en zinsniveau. Alle klanken waar Tim moeite mee heeft komen aan bod. Ouders worden flink betrokken bij de behandeling en oefenen thuis goed wat ze bij de logopedie hebben gedaan.

Resultaat
Na een half jaar is Tim in bijna alle spreeksituaties goed verstaanbaar. Wanneer hij enthousiast is en heel snel praat, maakt hij nog wel eens wat fouten. Gelukkig hebben ouder geleerd hem op een positieve manier te corrigeren, zodat hij zich snel weer bewust is van de uitspraak. De omgeving vraagt bijna nooit meer aan Tim ”Wat zeg je?” en ook ouders kunnen Tim nu goed verstaan.